Sandalye Fabrikası
Günümüz tüketim alışkanlıkları bolca ve sürekli tüketmeyi teşvik etmektedir. Buna karşılık sürekli tüketime yetişebilmek için çok yoğun çalışan üretim sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple pek çok sektörde ve alanda her ölçekte üretim tesisleri kurulmuştur. Gıda sektöründe, sağlık ve eğitim sektöründe, kültürel sektörlerde vb. duyulan ihtiyaçları gidermek için ithalat yapıldığı gibi yerli fabrikalar da bu ihtiyacı gidermeye çalışmaktadırlar. Mobilya sektöründe de Türkiye’de pek çok fabrika kurulmuştur. Her yaşam alanının kaçınılmaz araçlarından olan mobilyaların üretimi için çalışan pek çok fabrika bulunmaktadır. Oturma gurupları, yatak odaları, yemek takımları, okul sıraları, çalışma masaları gibi pek çok kategoriden ürünün üretimi yapılmaktadır. Gelişen sosyalleşme alışkanlıkları sebebiyle evlerden çok dışarda vakit geçirme alışkanlığı mobilya ürünlerinden masa ve sandalyelerin üretiminde ekstra ihtiyaç doğurmuştur. Hemen hemen her mekanda gördüğümüz masa ve sandalyelerin üretimi duyulan ihtiyacı gidermek için oldukça fazlalaşmış durumdadır. Her üründe olduğu gibi bunda da fabrikalar kurulmuş, moda sektörü oluşturulmuş, tasarım merkezleri kurulmuştur. Ev, ofis, kafe, kütüphane, hastane gibi çok fazla alanda kullanılan sandalyelerin çok fazla çeşidi ve türü vardır. Bunlar kullanım amacına göre sınıflandığı gibi kullanılan malzemeye göre de sınıflandırılmaktadır. Hangi kategoriden olursa olsun sandalye üretimi oldukça titizlik ve zahmet isteyen bir iştir. Üzerinde uzun süre oturularak zaman geçirildiği için konforlu olması sandalyelerde aranan ilk özelliktir. Bu konforu sağlayabilmek için sandalyenin iç iskeletinin büyük bir titizlikle insan anatomisine uygun bir şekilde tasarlanması ve üretilmesi gerekmektedir. Bu kolay bir iş gibi görünse de aslında sandalyenin kalitesini ve konforunu belirleyen en temel aşama budur. Ciddi bir ölçüm sürecinden geçerek, ağırlık, malzeme kalitesi, insan anatomisi gibi farklı farklı alanlardan pek çok faktör göz önünde bulundurularak tasarım yapılmaktadır. Bu aşamada titiz çalışılmadığında oturmaktan zevk almadığımız, kısa süre içinde sırt ve boyun ağrısına sebep olan kalitesiz sandalyeler ortaya çıkmaktadır. Özellikle iş yerleri ve okullarda sürekli oturularak çalışma yapıldığı için ergonomik olarak iyi dizayn edilmiş ürünler tercih edilmelidir. Tasarım yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer husus estetiktir. Estetik açıdan güzel bir dekor oluşturmanın bir parçası olan sandalyeler modaya uygun şekilde tasarlanmaktadırlar.
Tasarımı tamamlanan sandalyelerin üretim aşamasında farklılıklar olmaktadır. Türüne göre belirlenen ürün malzemesi ana farkı oluşturur. Genelde evlerde tercih edilen ahşap sandalyeler sağlamlık açısından çok ileri derece ve fiyat olarak biraz yükseğe yakın ortalarda yer alır. Kullanılacak ağacın türüne göre işlem ve fiyatlandırma değişmektedir. MDF gibi ya da gürgen gibi ahşaplar daha hesaplı iken ceviz gibi zor ulaşılan ağır ağaçların ürünleri daha yüksek fiyatlıdır. Ofislerde, kafelerde ve hastanelerde hem dayanıklılığı yüksek olduğu hem fiyatı uygun olduğu hem de taşıması hafif ve kolay olduğu için metal sandalyeler daha çok tercih edilmektedir. Bunların üretim mantığı aynı olsa da yapım aşamaları değişmektedir.
Fabrikada üretimin aşamaları vardır. Tasarımı yapılan ürünün ilk olarak iskelet çalışması yapılır. Burada tasarıma sadık kalınarak kullanılacak malzeme işlenir. Ahşap olanlar şekillendirilirken metal olanlarda hazır kalıplar birleştirilir ve pürüzsüz bir görünüm alması sağlar. Bu aşamadan sonra minderli yastıklarda döşeme aşamasına geçilir. Minder geçirilen sandalyeler uygun kumaşlarla kaplanır. Bu aşama estetik olarak en titiz olunması gereken aşamadır. Sandalyenin görünen yüzü kumaşı olduğu için ölçüleri ve dikişinin titizlikle ve ustalıkla yapılması gerekir. Aksi halde sağlam ama çirkin sandalyeler ortaya çıkar. Tasarımın çetrefilliliğine göre bu aşama zorlaşabilmektedir. Ancak üretim bittikten sonra ortaya çıkan görüntü bu zorluğa değer.